Klein-houdende-angst en waarschuwende-weerstand

angsten pushen

Kennis: "Zeg, die keer toen we in de rij stonden voor een lezing en jij ineens zoiets had van ‘ik moet hier weg’… had ik je toen niet eigenlijk door je angst heen moeten helpen en dus toch mee naar binnen moeten trekken?"

Ik: "Nee zeg, dat was echt niet goed geweest."

Kennis: "Maar jij zegt toch altijd dat je door je angst heen moet?"

Ik: "Nee, dat zeg ik niet altijd. Ik zeg het bij sommige angsten. Daarbij was ik toen niet bang, ik had weerstand. De energie daar was echt niet oké voor mij en als je me naar binnen had getrokken dan had ik er alleen maar schade door opgelopen. Ik luisterde juist goed naar mijn gevoel dat mij waarschuwde dat ik daar weg moest. Dat was dus geen angst voor die lezing, maar weerstand tegen de energie die daar hing."

Kennis: "Maar hoe weet je dan wat het verschil is?"

Ik: "Dat is een kwestie van goed voelen. Niet even snel aan de oppervlakte, maar dieper het gevoel induiken en alle informatie verzamelen die dat gevoel je geeft. Er is weerstand die zegt dat iets niet goed voor je is en er is weerstand die je klein probeert te houden. Het verschil daartussen voel je dus."

Voor deze kennis was dit nieuw, hij dacht dat je dwars door ál je angsten heen moet. Ik hoor wel vaker iemand zeggen dat hij/zij zich door geen enkele angst laat tegenhouden. Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn hele gezonde weerstanden waar je helemaal niet doorheen moet pushen. Deze weerstanden zeggen juist dat hetgeen wat je op het punt staat te doen, niet bij jou past. En dat kan heel onlogisch lijken, want wat kan er nou misgaan bij een lezing? Maar je gevoel weet dat er iets niet pluis is voor jou en geeft je een waarschuwing. Misschien zit er wel iemand in de zaal die jouw energie weg zou zuigen.

Wanneer je het verschil weet tussen de klein-houdende-angst en de waarschuwende-weerstand, zul je keuzes kunnen gaan maken die veel meer in lijn liggen met wie je werkelijk bent. En daarin hoef je helemaal niet logisch te zijn. Ik ga graag naar interessante lezingen en dan maakt het mij – met mijn sensitieve zintuigen – helemaal niet uit dat er veel mensen om mij heen zijn. Maar soms, zoals bij deze ene lezing, sta ik al in de rij voor de deur maar voel ik aan alles dat ik vooral niet naar binnen moet gaan. Dus keer ik om en loop weg. Ongeacht wat die kennis daar van vindt.

Hoe je het verschil voelt tussen een gezonde waarschuwing en klein-houdende-weerstand, kun je uitgebreid terugvinden in de cursus Voel je gevoelens.

20190605_134729_kleiner

Meer verhalen lezen?

Ben je benieuwd welke emotionele verhalen, tips en andere verrassingen ik nog meer ga delen? Vul dan je naam en e-mailadres hieronder in!
* verplicht veld